Momentum….

Ken je deze “tikballetjes”? Het blijkt een Newton pendel te heten en je ziet ze terug in de naam van mijn praktijk en in mijn logo.

Het bestaat uit een frame waaraan balletjes hangen. Als een balletje aan één uiteinde op hoogte wordt losgelaten dan valt dit tegen de andere balletjes aan en zal het balletje aan het andere uiteind in beweging worden gebracht.
Dat is “Momentum” leerde ik later en Newton bleek het principe erachter beschreven te hebben (de derde wet van Newton over het behoud van impuls en energie).

Als kind was ik er mateloos door geboeid, het leek wel magisch.
Ik vind het nog steeds heel bijzonder dat de balletjes uit zichzelf lijken te bewegen als je ze eenmaal in gang hebt gezet. En het fascineert me ook dat je door het voorste balletje te zwaaien de achterste in beweging krijgt zonder dat er in de tussenliggende schakels iets lijkt te gebeuren….

Het woord Momentum komt voor in allerlei talen en vakgebieden. Volgens het woordenboek is het “een kansrijke situatie die maar kort duurt“.

Momentum bouw je op, je zet op dat moment zaken in gang en profiteert er daarna nog een poosje van. Het vasthouden van de verandering kost je veel minder energie als die eenmaal in gang is gezet.

Met een massage kun je zaken die stil staan of vast lijken te zitten in beweging krijgen. En het mooie is dat je door je lijf te masseren op allerlei andere vlakken beweging kunt krijgen, net als met de Newtonballetjes.